fbpx

TAI CHI – QI GONG U NAŠEM CENTRU

SVAKOG UTORKA I ČETVRTKA OD 8 – 9H UJUTRU.

Vežbanje Tai Chi-ja i Qigong-a ima za cilj usklađivanje pokreta, disanja i svesti radi jačanja životne energije (qi) i poboljšanja opšteg blagostanja.

Tai Chi, kineska borilačka veština, često se praktikuje radi poboljšanja zdravlja. Klasične Tai Chi forme obuhvataju spor niz gracioznih pokreta s posebnom pažnjom na detalje, usklađenost i ravnotežu. Ova praksa uključuje promene težišta, što doprinosi povećanju stabilnosti. Tai Chi ima umirujući efekat na um, istovremeno jačajući telo, poboljšavajući fleksibilnost i koordinaciju. Često se izvodi u grupama, s fokusom na protoku energije i postizanju sklada između tela i uma.

Qigong, šira kategorija koja obuhvata različite vežbe za kultivisanje vitalne energije, ima manje formalan pristup od Tai Chi-ja i može se prilagoditi individualnim potrebama. Vežbe Qigong-a uključuju lagane pokrete, disanje, meditaciju i vizualizaciju. Ove vežbe često podrazumevaju usmeravanje pažnje na unutrašnje senzacije i rad s disanjem kako bi se poboljšao protok energije i ojačala unutrašnja vitalnost. Postoji raznolikost stilova i tehnika unutar Qigong-a, a ljudi ga praktikuju radi postizanja ravnoteže, opuštanja i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja.Oba pristupa imaju zajednički fokus na povezivanju tela i uma, stimulaciji vitalne energije i održavanju opšte ravnoteže.

Važno je napomenuti da redovno vežbanje Tai Chi-ja i Qigong-a može doneti brojne koristi, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje fleksibilnosti, jačanje mišića, poboljšanje ravnoteže i podršku opštem zdravlju.

U našem centru možete iskusiti ove veštine uz pomoć instruktora Predraga Žižovića.

Više informacija možete videti na našem IG profilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *